Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dini Konular
 Erfelek Yncirpynary Köyü Sos.Yrd. ve Kal. Der. | Ya?am ve Genel :. | Dini Konular
Mesaj icon Konu: Hurafeler ve dogrular Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
Kocero
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 177

Alıntı Kocero Cevaplabullet Konu: Hurafeler ve dogrular
    Gönderim Zamanı: 18-Haziran-2009 Saat 04:11
 Süleyman Ate?
 Yazara ula?mak için : suleymanates@gazetevatan.com
Increase%20text%20size
 Namaz ve ba? örtüsü

“Namaz kylarken ba? örtüsü takmak zorunlu mu?” diye soran okuruma cevabymdyr: Ba? örtüsü namaz için de?il, yabancy erkeklerden korunmak içindir. Namaz kylmak için Kur’ân’da ba? örtüsü ?arty getirilmemi?tir. Ancak hadislerde ve fykyh kitaplarynda kadynyn namaz kylmak için saçlarynyn ve el yüz hariç bütün bedeninin örtülü olmasy önerilmektedir. Ama Kur’ân’da böyle bir hüküm yoktur. Kanaatime göre erkeklerin bulundu?u yerde namaz kylan kadynyn ba?yny örtmesi gerekir. Ama kadynlar arasynda veya evinde, erkeklerin görmeyece?i ortamda namaz kylan kadynyn saygy gere?i örtmesi daha uygun ise de herhangi bir sebeple ba? örtüsü takmadan kylmasy da geçerlidir. Çünkü Allah kulunun ?ekline de?il, gönlüne gönlüne bakar. Peygamberimiz, “Allah sizin suretlerinize ve mallarynyza bakmaz, fakat sizin gönüllerinize ve niyetlerinize bakar” buyurmu?tur.

Sol elin günahy nedir acaba?

“Sol elle yemek yemek, tespih çekmek, sol yanymyza yatmak günah my?” diye soran okuruma cevabymdyr: Nasyl rahat ediyorsanyz öyle yatyn. Yatmak ve oturmak mubah olan eylemlerdir. Dinle ilgisi yoktur. Sa?ynyza veya solunuza yatyn fark etmez. Sol elle yemek yenilebilir. Ama genel olarak sa? el yemek gibi güzel i?lerde, sol el de temizlik i?lerinde kullanylyr. Sa? elle yemek Peygamberimizin sünnetidir yani onun uygulamasydyr. Ayryca kendileri, Elinizden geldi?ince sa?dan yapynyz, sa?y kullanynyz” buyurmu?tur. Normal durumlarda böyledir ama zorunlu durumlarda sol elle yemek yemenin bir sakyncasy yoktur. Bu sol elin günahy nedir ki, insanlar bunun üzerinde duruyorlar? Tespihi ister sol elle, ister sa? elle çek. Peygamberimiz ömründe bir kez olsun tesbih çekmedi. Onun zamanynda tespih, din uygulamasyna girmemi?ti. Peygamberimiz namazyn ardyndan tespihlerini, parmaklarynyn bo?umlary üzerinde ba? parmaklaryny gezdirerek çekerdi.
 Kur’ân’yn byrakty?y sycakly?y hissedin (1)

Okurum Ecehan Dilek gönderdi?i e-mektubunda diyor ki: Yaz aylaryna rastlayan Ramazanlardan biriydi. Bodrum merkezden Turgutreis’teki bir dostuma iftara gitmek üzere minibüse bindim. Hava sycakly?y 41 dereceyi gösteriyordu. Bodrum-Turgutreis arasy 20 kilometreydi. Henüz 5 kilometre kadar yol almy?tyk. Tek baca?y olmayan biri bindi minibüse. Hemen kalkyp yer verdim. Adam kalkty?ymy gördü?ü halde oturmayynca kendisini uyardym. Bana, “Oturaca?ym ama sycakly?yn geçsin diye bekliyorum” dedi. Ben Turgutreis’e kadar 15 kilometre ayakta gitmeye razy bir ?ekilde insanlyk yapmaya çaly?yrken, bu ki?inin aklyndan geçenler midemi bulandyrdy. Daha önce böyle bir hurafeye hiç tanyk olmamy?tym. Konuyu size yazmak için birçok ki?iyle konu?tum, onlarca belge okudum.

Kur’ân’da, ne sözle ne de manayla bu anlama gelebilecek hiçbir ayete rastlamadim. Kimse de rastlamamy? zaten. Hanefi mezhebinde böyle bir görü?ün bulundu?u söyleniyor. Peki, bu mezhep i?i nereden çykty? Biliyoruz ki, Peygamberimiz ve 4 halife devrinde Kur’ân dy?ynda hiçbir kaynak yoktu. “Yslâm’yn en mutlu zamanlary” diye anylan bu dönemde kimse ben Sünniyim, Aleviyim, Hanefîyim, ?iiyim, Caferiyim ?eklinde görü? belirtmiyordu. Onlar sadece “Ben Müslümanym” diyor ve bunu yeterli görüyorlardy. Müslüman olmayy etikete ba?lamak, Kur’ân’yn neresinde yazyyor? Din hakkynda bilgi almak için Kur’ân’a de?il de tefsirlere, fetvalara, hatta hadislere bakmak, Kur’ân’a saygysyzlyk, Kur’ân’yn ha?a yetersiz oldu?unu kabullenmek de?il mi sizce?

Kriter e?er mezheplerse, ayny konuya birinin evet dedi?ine di?erinin hayyr dedi?ini görerek i?in içinden nasyl çykaca?yz? Abdesti bozan ?eylerin sayysy Hanefi’ye göre 12, Maliki’ye göre 3, ?afii’ye göre 5, Hanbeli’ye göre 8’dir. Kur’ân’da böyle bir sayy var my? Yok. Umursamazlyktan veya tembellikten dolayy namaz kylmayanyn hükmü Hanefi’ye göre hapsedilir, kanatylana kadar dövülür, öldürülür. Maliki’ye göre tövbe etmezse öldürülür. ?afii ve Hanbeli’ye göre ise üç gün içinde tövbe etmezse öldürülür. Kur’ân’da böyle bir hüküm var my? Yok. Kadyn, yanynda kocasy olmadan hacca gidebilir mi sorusunun cevaby Hanefi’ye göre hayyr, Maliki ve ?afii’ye göre evet, Hanbeli’ye göre hayyr. Kur’ân’da böyle bir kary?yklyk var my? Yok.

----------------------------------------------------------------

..

Ya?amyn oksijeni sevgidir.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma